powitanie

Temat: Emigracja do Kanady -pytanie.


Hi There!

Mianowicie. Staram sie o legalna emigracje do Kanady.
Podali mi termin koncowej rozgrywki (z ambasady na papierku) - to jest
standardowe pismo i mowi o tym,
 iz do 30/09/2003 zawiadomia mnie czy bedzie potrzebne interview lub
dodatkowe papierki. Dlaczego im to tak dlugo zajmuje?


Bzdury pisza. Od 28 czerwca nie bedzie juz interview a czas oczekiwania na
wize zmniejszy sie max do 1 roku.


Czy do podanego terminu , czy moze pozniej weryfikuja wszystkie
dostarczone
dane?


Najpierw sprawdzaja wszystkie dane a potem decyduja (decydowali) czy
potrzebne interview czy nie, ale tak jak napisalem powyzej to juz
przeszlosc.


Sa jakies badania lekarskie?- do tego podanego terminu, czy moze po.....


To nie wiesz ze sa? Jak to mozliwe ze zlozyles papiery i nie wiesz ze
badania sa obowiazkowe?


Powiem szczerze im dluzej to trwa, tym bardziej nie chce mi sie
wyruszac...Czyba sie starzeje!


Takie czekanie jest najgorsze. Ale mozesz sie pocieszyc ze im dluzej czekasz
tym wieksze szanse na to ze recesja minie i nastapi poprawa na rynku pracy.
pozdrawiam
R.


Źródło: topranking.pl/1026/emigracja,do,kanady,pytanie.php


Temat: Emigracja
grom3 napisał:

> Omijajcie Kanade tutaj deportuja faszystowski rzad Kanady robi lapanki na
> nielegalnych emigrantow dzieci w szkolach i bierze ich jako zakladnikow.Gdy
> rodzice zjawiaja sie po swoje dzieci w wiezieniach deportuja.ostatnio
> deportowano rodzine z Kostaryki zeby bylo bardziej uroczyscie w dniu swieta
> Kanady 1 Lipca.

To nie takie latwe, jak Ci sie wydaje. Jesli Kostarykanie moga przyjechac na
wize turystyczna, a potem zostac po jej wygasnieciu, calymi latami pracowac na
czarno, kupic dom, zbudowac cale "kanadyjskie zycie", poslac dzieci do szkoly -
to jaki sens byl dla legalnych emigrantow wypelniac dziesiatki formularzy,
czekac miesiacami w kolejce, chodzic na badania lekarskie i odbywac rozmowy
kwalifikacyjne? Jesli ci, ktorzy - co tu owijac w bawelne - oszukali system
zostana teraz nagrodzeni prawem pobytu i obywatelstwem, to byloby to spluniecie
w twarz tym wszystkim, ktorzy wybrali legalna droge. A Kostarykanie, ktorzy po
prostu zostali w kraju po wygasnieciu wizy, zrobili to swiadomie - przeciez nie
byli w transie, ani nikt im nie wmawial, ze "ta wiza jest tylko na 3 miesiace,
ale to tylko taki zart, tak naprawde to ona jest na zawsze..."
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,28,44753370,44753370,Emigracja.html


Temat: STUDIOWANIE w Kanadzie
wyjazd na studia do kanady jest stosunkowo latwy - wystarczy zdobyc odpowiednia
ilosc punktow w TOEFLu, pozniej przedstawic w ambasadzie list poswiadczajacy
przyjecie na studia, zrobic badania lekarskie jak do emigracji - i dostaje sie
pozwolenie na 2 lata. w tym czasie - jesli urzednicy nie beda mieli nic
przeciwko - mozna podrozowac z i do kanady ( pozwolenie na prace oraz na studia
to nie sa wizy, wiec obowiazuja nieco inne zasady ). z tym placeniem 3x wiecej
niz kanadyjczycy to oczywiscie gruba przesada.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20479,13103791,13103791,STUDIOWANIE_w_Kanadzie.html


Temat: emigracja - pytanie do tych co to przeszli
emigracja - pytanie do tych co to przeszli
Staram się o wyjazd do Kanady (permanent resident - skill worker) od czterech
lat. Jestem już po interview i badaniach lekarskich i czekam na ostateczną
odpowiedź (mam nadzieję). Chciałam zapytać jak długo to jeszcze może potrwać
(złozyłam wniosek w 2000r, badania w maju 2004)? Czy ktoś wie co jeszcze może
mi się przydażyć po drodze do upragnionej wizy?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20479,13590378,13590378,emigracja_pytanie_do_tych_co_to_przeszli.html


Temat: Wyjazd do Kanady z USA
W zasadzie wyglada to tak, ze jesli zostaniesz zaakceptowany
[obojetnie czy z interview czy bez] czynnikiem zamykajacym cala
sprawe jest pozytywny wynik badan medycznych i wiza zostanie
przyznana w momencie kiedy wyniki sie pojawia. Ile sie na to czeka?
Zdaje sie ze nie ma reguly - z tego co tu ludzie pisali i z tego co
ja pamietam z autopsji - od miesiaca do okolo pol roku. Pamietac
musisz, ze data waznosci wizy pokrywa sie z data waznosci badan [rok
czasu] tym samym masz na wjazd do Kanady czas dokladnie rok od dnia
wykonania badan lekarskich [nie otrzymania wynikow].
O ile sobie przypominam, to z ludzi ktorych znalem w Chicago na
interview odpadli: dwoch chlopakow po prawie - zostali odeslani na
test podczas interview i niestety zdali go za slabo. Malzenstwo
[dziewczyna po prawie, chlopak z RPA (bialy ] zostali przemaglowani
2 godz w Seatle [!] i facet powiedzial ze nie widzi powodu dla
ktorego ma im dac wize skoro Unia jest otwarta dla Polakow - tak na
zakonczenie rozmowy. Pozostali - bodajze 7 czy 8 par i dwie
samodzielne dziewczynki wizy otrzymali. Ostatni z moich znajomych
stamtad pojawili sie tutaj rok temu.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20479,97202872,97202872,Wyjazd_do_Kanady_z_USA.html


Temat: Pierwszy przylot do Kanady-na jak długo?
Mozesz przyjechac nawet na jeden dzien, przejsc tylko przez immigration na lotnisku w Kanadzie a
nastepnie wyjechac z Kanady. W przeciagu kolejnych pieciu lat musisz przebywac w Kanadzie nie mniej
nic dwa pelne lata, to wystarczy aby nie stracic tam permanent residence status. Nie potrzebujesz nawet
posiadac permanent resident card wystarczy ze posiadasz dokument wydany przez ambasade na ktorym
immigration posiadczy fakt twojego wjazdu do Kanady.
Czy mozesz napisac ile w Twoim przypadku uplynelo czasu od momentu dostarczenia do ambasady
wszystkich dokumentow do czasu interview, badan lekarskich oraz ostatecznego wydania wizy?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20479,66550724,66550724,Pierwszy_przylot_do_Kanady_na_jak_dlugo_.html


Temat: Au-Pair w Kanadzie
Sorki,ale dawno tu nie zagladalam....
Wydatki z wiazane z wyjazdem sa dosc duze,oplata w ambasadzie to 400zl,
po pierwszej wizycie,na ktorej pokazalam swoje dokumenty:kontrakt z
pracodawca,papier mowiacy ,ze kanada zgadza sie na moja prace jako
opiekunka,dokumenty mowiace o moim doswiadczeniu z praca z dziecmi.itd.;wyslali
mnie na badania lekarskie.Kosztowalo mnie to 500zl.Badania te wysylaja do
Londynu,chyba nie ufaja polskim lekarzom.To trwalo ok 3 tygodni i dostalam
list z ambasady ,ze zapraszaja mnie na kolejne spotkanie.I dostalam wize.
Nie pytali mnie gdzie znalazlam pracodawcow,pytali o konkrety, o moje
doswiadczenie w szczegolnosci i rozmowa z konsulem byla po angielsku.

Zanalazlas juz potencjalnych pracodawcow?Cos sie zaczyna dziac?
pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,23005,15347368,15347368,Au_Pair_w_Kanadzie.html


Temat: Mechanik samochodowy -jakie szanse ?
katarzyna,
osobiscie wraz z zona popieramy wasz plan emigracji do kanady.sam mieszkam juz
od 15 lat po drugiej stronie granicy w holandii i rowniez zbieram dokumenty na
aplikacje emigracyjna na skilled worker(ja zona i dwie corki 2.5 i 5.5 lat.)
pamietajmy ze eknomicznie niemcy "byly" super bogatym mocarstwem.ale to juz
przeszlosc.90 % exportu szlo z holandii do brata sasiada.

ale do tematu.

szanse na emigracje macie ogromne! jak sylwek juz podal zawod meza z
doswiadczeniem jako mechanik samochodowy dalej nadaje sie do zlozenia aplikacji
poprzez program p.n.p. i ja to widze jak kierowcy i mechanicy dziesiatkami
opuszczaja polderland i niemcy osiedlajac sie w manitobie czy albercie!
* dokumenty tak jak i my skladacie w nowo wybudowanej ambasadzie w berlinie.
* aplikacja poprzez p.n.p.czas oczekiwania dla mechanikow i kierowcow
ciezarowek w manitobie wynosi dziewiec miesiecy!
* maz nie musi zdawac egzaminu z ielts!
* niemiecki paszport przyda jedynie na bez - wizowy wjazd do kanady.
nie znam powodu ale jak juz ktos z wykfalifikowanych holenderskich aplikantow
sklada podanie na skilled worker visa to czas oczekiwania wynosi srednio 1,5
roku!wyslanie aplikacji z wymaganymi dokumentami,ewentualne interview,badania
lekarskie i...list z zaproszeniem wyslania paszportow w celu wklejenia
oczekiwanej wizy wjazdowej do kanady (permanent residence!)

jak masz pytania to pisz.
zycze powodzenia bo szanse macie naprawde obromne!

pozostaje,

nappy


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,23005,31407910,31407910,Mechanik_samochodowy_jakie_szanse_.html


Temat: Sponsorowanie Rodzicow do Canady
andrew-1 napisał:

> O tym czy stan zdrowia pozwala na otrzymanie wizy imigracyjnej nie decyduje
> lekarz desygnowany do robienia badan , nie maja oni do tego autoryzacji .
> Decyzja jest podejmowana w Immigration Medical Service ( np. badania z Polski
> sa w tym celu wysylane do Londynu ).


Masz w zasadzie racje.

ALE :

pisalem tutaj o przypadku kiedy ktos jest w Kanadzie i ma badania wykonane
przez "kanadyjskich" lekarzy ( z kanadyjskimi licencjami etc.). I dokumentacja
znajdujaca sie w Kanadzie.

Gdybym sam takiego przypadku na wlasne oczy nie widzial , nie mial wgladu do
dokumentacji lekarskiej i korespondencji z immigration , to bym pewnie sie nie
wypowiadal.

Osobiscie uwwazam, ze "desygnated" physician to winien byc lekarz z kanadyjska
licencja i do tego obywatel kanadyjski. Po prostu widze jakich niektorych
imigrantow-pacjentow/rezydentow Kanady mi przychodzi leczyc. Oczywista sprawa
jest, ze wielu z nich nie powinno bylo otrzymac wizy do Kanady.

No, ale jest to sprawa inna... Moze sie to kiedys wyklaruje. Na razie jacys tam
lekarze robia ciezkie pieniadze na takich badaniach, rowniez w Polsce.


Pozdrawiam


dradam1
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,23005,15849770,15849770,Sponsorowanie_Rodzicow_do_Canady.html


Temat: ubieganie się o Wize a HBV
ubieganie się o Wize a HBV
Witajcie,

jestem zainteresowany emigracją do Kanady, zapoznaje się z dokumentacją i procedurą.

Mam pytanie, czy w czasie badania lekarskiego robią problemy o wyleczone, zaleczone HBV, czyli Wirusowe zapalenie wątroby tyb. B - żółtaczka wczepienna.

Przeszedłem ją podobno jakieś 8 lat temu, ale wyniki w kri jak coś mogą wyjśc, więc mam pytanie czy ktoś miał problemy, czy też jest to standartowe badanie krwi.

Dziękuje za odpowiedzi.

Zdrowych, spokojnych, i rodzinnych świąt
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,23005,33797873,33797873,ubieganie_sie_o_Wize_a_HBV.html


Temat: Małzenstwo z obcokrajowcem
syswia napisała:

(...)
> Wspolforumowiczow prosze o ewentualne sprostowanie - osobiscie doswiadczylam 2b


Jest dokladnie tak jak napisalas.

Nie jest jedynie dla mnie jasne, czy starajac sie o wize turystyczna nalezy sie
chwalic, ze sie jedzie wziasc slub. Moze ktos cos wie ?

Pozdrawiam


dradam1

PS. Przy okazji : badanie lekarskie przechodzi sie w wariancie 2b juz w
Kanadzie. Bedzie ono dosc dokladne.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,23005,34379412,34379412,Malzenstwo_z_obcokrajowcem.html


Temat: Małzenstwo z obcokrajowcem
Zaden wynik badan malzenstwa nie dyskwalifikuje. W Kanadzie nie ma obowiazku
badania krwi przed zawarciem malzenstwa - napisalam, co jest potrzebne: dowod
tozsamosci ze zdjeciem, wypelniony formularz (data, miejsce urodzin, adres itd)
i zainteresowana para.
Badania lekarskie sa wymogiem przy ubieganiu sie o status PR - Permanent
Residence, czyli stala wize. DrAdam pewnie wie wiecej, co i dlaczego
dyskwalifikuje kandydata do wizy...

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,23005,34379412,34379412,Malzenstwo_z_obcokrajowcem.html


Temat: Kilka pytań
A moge spytac gdzie to wyczytales? Jak dotychczas jedyna bariera czasowa byl
okres waznosci badan lekarskich tzn. trzeba bylo wjechac do Kanady nie pozniej
niz rok po dacie wykonania badan. Nie rozumiem tez co oznacza owe 1/2 - czyzby
pol dnia. Kolejna rzecz: PR to Ty zostaniesz dopiero po przekroczeniu granicy,
w ambasadzie wbija Ci wize emigracyjna do Kanady i dadza koperte z papierami na
granice. W przypadku wjazdu do Kanady pierwszy musi wjechac glowny aplikant a
pozostali moga w pozniejszym terminie - oczywiscie nie przekraczajac daty
waznosci badan lekarskich. Powodzenia
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,23005,51167817,51167817,Kilka_pytan.html


Temat: SKILLED WORKER- wizy w paszporcie!!!!
SKILLED WORKER- wizy w paszporcie!!!!
Witam wszystkich, jak już niektórzy forumowicze wiedzą starałem się
o wize w kategorii SW i otrzymałem tą wizę we wrześniu 2008. Jednak
pare istotnych zmian w nastąpiło, nie wyjeżdzajac jeszcze do Kanady
ożeniłem się i postanowiłem 'skanselować' moją wizę i dodać jeszcze
moją żonę do aplikacji. Ruszyliśmy z dokumentami pod koniec marca i
w poniedziałek 25.05 odebraliśmy już wizy razem. W ambasadzie
wszystko bardzo sprawnie poszło, teraz musimy wyjechać do Kanady do
01.07.09 ponieważ do tego czasu mamy ważen wizy ze względu na moje
ważność moich badań lekarskich Wyjeżdzamy z żoną do Toronto 07.06
na 2 tygodnie, a potem wracamy do Polski i zostajemy przynajmniej do
końca roku.
Mam pytanko, pytałem się w abasadzie czy na lotnisku będziemy
musieli pokazywać jakieś środki finansowe, w ambasadzie
potwierdzili, że nie. Jak to jednak w praktyce wygląda. Czy może
wystarczyć np. oświadczenie z banku itp. Nie chcemy brać gotówki bo
i tak zaraz wracamy, a kase mamy na koncie.
Drugie pytanko, jakie jeszcze ważne dokumenty zabrać do Kanady i co
można w tak krótkim czasie załatwić. Mam tu na myśli sin, ohip itp?
Gdzie warto się zarejstrować, żeby później już nie marnować czasu?

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,23005,95958912,95958912,SKILLED_WORKER_wizy_w_paszporcie_.html


Temat: praca w Kanadzie dla studentów
wiza turystyczna nie upowaznia do pracy.

Jezeli chcesz podjac prace to winnas sie starac o "ministerial permit". O jego
wydanie winien wystapic przyszly pracodawca.

Tak jest na przyklad z polskimi lekarzami ( studentami medycyny)
przyjedzajacymi do Kanady na praktyki podyplomowe.

Pozwolenie dostaja bez problemu ( po zaliczeniu badania lekarskiego, rzecz
jasna).

Osoby spoza Kanady lecz studiujace w Kanadzie, maja prawo pracowac w
obrebie "campus" bez potrzeby uzyskiwania dodatkowego zezwolenia. Ale nie
odnosi sie to do Polakow.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,205,12213884,12213884,praca_w_Kanadzie_dla_studentow.html


Temat: sponsorowanie meza, kanada?
Nie wiem na jakim jestes etapie, ale procedura jest nastepujaca.
Zakladam, ze Twoj maz czeka w Polsce.
Skladasz papiery w Immigration w Kanadzie. Oni wysylaja dokumenty do Polski i
maz dostaje skierowanie na badanie lekarskie, wypelnia papiery i czeka. Potem
dostaje zawiadomienie z ambasady, zeby przyjechal po wize stalego pobytu.
To wszystko trwalo, w moim przypadku, ok. szesc miesiecy.
Placilo sie chyba tylko za badania lekarskie, nie wszystko pamietam, bo to bylo
10 lat temu.
W marcu wprowadzone zostaly zmiany i udogodnienia , ale nie znam szczegolow.
Dokumenty o obywatelstwo mozna skladac po 3 latach pobytu.
Podaje Ci namiary na bardzo dobrego konsultanta imigracyjnego , chyba jest z
Toronto. Odpowie Ci na kazdy list.
Duzo waznych i ciekawych informacji na ten temat znajdziesz tez tam:

www.gazetagazeta.com/ - po lewej stronie link - Prawo

Izabela Kowalewska
Konsultant Imigracyjny

Zapraszam wszystkich zainteresowanych sprawami imigracyjnymi Kanady do
zadawania pytań.
Można do mnie dzwonić do biura: 416-604-3325, lub przesłać e-mail:

e-immigration@bellnet.ca.


Zycze powodzenia i pozdrawiam.
Dorota


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,205,26892610,26892610,sponsorowanie_meza_kanada_.html