powitanie

Temat: wyniki badań
Moje ostatnie wyniki badań:
Krwinki płytkowe 119,0 tys/ul norma 140 - 440

Wsk.anizocytozy kr. czerwonej(RDW-CV) 11.5 % norma 12 - 14

Śr.objętość płytki krwi (MPV) 13.3 fl norma 7.0 - 12.0

Odsetek dużych płytek krwi (P-LCR) 53.0% norma 6 - 25

Moze Ktoś wytłumaczyc te wyniki? nowakkk@gazeta.pl
Źródło: forum-muzyczne.net/index.php?showtopic=64880



Temat: proszę o interpretacje wyników
Witam Dziś robiłam Zuzi kontrolne badanie krwi i moczu mamjuz wyniki i prosiłabym o inepretacje
Mocz jest wporządku rzadnych odchyleń nie ma tyko ciężar jest 1025 i nie wiem czy to w normie ?
Teraz krew
WBc +13,2
RBC 4,2
HGB -10,8
HCT -33,2
MCV -79
MCH -25,7
MCHC 32,5
RDW-CV 13,4
LYMPH +77
PLT 312
PDW 12,2
MPV 10,4
P-LCR 27,8
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=865


Temat: Proszę o interpretację wyników
Witam proszę o interpretację wyników Filipa

Morfologia:
leukocyty 7,6
erytrocyty 4,39
hemoglobina 12,1
hematokryt 36,1
MCV 82,2
MCH 27,6
MCHC 33,5
Płytki krwi 334
Znizocytoza erytrocytów 14,7
RDW-SD 38,3 norma 39-53,3
PDW10
MPV 9,2
P-LCR 18,8 norma 19,2 - 47

Mikroskopowy rozmaz krwi:
granulocyty obojętnochłonne 24 norma 27-59
limfocyty 75 norma 29- 48
monocyty 1 norma 3 -8
OB 13 norma 3 -8

To co na ciemnoczerwono jest poza normą, reszty norm nie podawałam bo jest ok. Filip za tydzień ma mieć cystoskopię w narkozie i tak sięzastanawiam o co chodzi w tych badaniach:/ Mocz jest ok, bo też robiliśmy.
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=6178


Temat: morfologia krwi
Wybieram sie niedlugo do lekarza ale z ciekawosci chcialam sie was poradzic co do moich wynikow badan.
Jest cos czego znalezc w internecie niestety nie moge.. Tzn wiem co oznacza skrot ale nie wiem co oznacza jego podwyższenie...
A mianowicie chodzi o to,ze na podstawowym blankieciu z mofrologi krwi Jest skrot W-LCR... Moj wynik to 58 % przy czym norma jest podobno do 44 %
I sie wlasnie zastanawiam czy ktos wie z czym to jest zwiazane...
Podobno chodzi o gestosc krwi..ale nie wiem tak naprawde czy cos musze z tym zrobic ze mam ponad norme czy co..
Moze jestem w bledzie,ale jesli ktos by wiedzial cokolwiek wiecej na ten temat niz ja to bardzo prosze o wypowiedzi.
Źródło: antyforum.pl/viewtopic.php?t=100


Temat: Komplet badań
Dawno nie robiłam wszystkich badań. Takie szczegółowe to może z 5-6 lat temu, albo i więcej.
Proszę mi napisać co jest podwyższone i jeśli to możliwe wskazać mi przyczynę tego stanu i bardzo proszę mi napisać w związku z tym do jakiego lekarza mam się udać, bo ja już nie mam siły. Proszę o rade. Liczę, że na tym forum znajdą się odpowiednie osoby.

Biochemia
ALT 20 U/l
AST 17 U/l
GGT 28 U/l
Kreatynina 0,58 mg/dl
Analityka-badanie ogólne moczu
kolor jasnożółty
przejrzystość lekko mętny
ciężar właściwy 1,015
pH 6,5
Leukocyty 25/ul
Azotyny nieobecne
Białko nieobecne
Cukier 2321 mg/dl
Ketony nieobecne
Urobilinogen w normie
Bilirubina nieobecna
Erytrocyty 10/ul
Osad moczu
Nabłonki płaskie dość liczne
Leukocyty 12-15
Erytrocyty świeże 3-4
Bakterie nieliczne
Odczyn Biernackiego 30 mm/h
Morfologia krwi pełnej
WBC 5,63
RBC 5,12
HGB 13,8 g/dl
HCT 40,8 %
MCV 79,7 fl
MCH 27,0
MCHC 33,8 g/dl
RDW-SD 36,7
RDW-CV 13,0
PLT 205
PDW 14,6
MPV 11,3
P-LCR 35,2%

Wzór krwinek białych
NEUT 2,47
NEUT% 43,9%
LYMPH 2,61
LYNPH% 46,4
MONO 0,40
MONO% 7,1%
EO 0,12
EO%2,1%
BASO 0,0
BASO% 0,5%
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=333


Temat: wyniki badań krwi i moczu
bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników badań.

BADANIE KRWI

WBC 7.6 x10^3/uL [4..10]
LYMPH + 45.7 3.4732 [20..45]
MXD 11.6 0.8816 [2..12]
NEUT 42.7 3.2452 [35..70]
RBC 4.26 x10^6/uL [4.04..5.4]
HGB - 10.2 g/dL [12..16]
HCT - 33.3% [36..46]
MCV 78.2 fL [78..95]
MCH - 23.9 pg [26..32]
MCHC - 30.6 g/dL [31..36]
RDW-cv 14.3 % [11.5..14.8]
PLT 203 x10^3/uL [140..450]
PDW 16.2 fL [9..17]
MPV 11.3 fL [8.8..12]
P-LCR 36.3 % [13..43]

OB-18


P-1
S-4,6
Li-48
Mo-2
Eo-3

BADANIE MOCZU

SG 1.020 Nabłonki-wielokątne-1-3 w polu widz.
LEU neg Leukocyty-0-2 w polu widz.
NIT neg
pH 5
ERY neg
PRO neg
GLU neg
ASC 20mg/dl
KET neg
UBG norm
BIL neg
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=89


Temat: Wynik badania histopatologicznego - Pomóżcie zrozumieć!
Koagulologia to inaczej metoda badań układu krzepnięcia krwi i w przypadku wyników odbiegających od normy potrzebna jest ocena lekarza. Bardzo nieznacznie podwyższony poziom LDH, który m.in wskazuje jakieś uszkodzenie na bazie komórkowej np. w miąższu wątroby. Morfologia zaburzenia w niektórych rodzajach krwinek białych (neutrocyty, monocyty i eozynocyty, ale to zapewne po chemioterapii. MPV - średnia objętość płytki krwi, P-LCR - odsetek dużych płytek krw, a PDW to inaczej zróżnicowanie wyglądu płytek krwi.
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=963


Temat: Proszę o pomoc w zrozumieniu wyniku TK
Witam. 21 dni po zakończonej chemioterapii bratowa zrobiła badania krwi. Radosław prośba do Ciebie, mógłbyś zerknąć na te wyniki?
WBC-2,6 -10*3/ml- norma (3,8-10,8)
NEUT -1,33-10*3/ml
NEUT%-52,2-%-norma (40,0-70,0)
LYMPH-0,83-10*3/ml
LYMPH%-32,5-%-norma (20,0-45,0)
MONO-0,3-/ul
MONO%-12,5-%-norma(3,0-14,0)
EO-0,1-/ul
EO%-2,4-%-norma(1,0-5,0)
BASO-0,0-/ul
BASO%-0,4-%norma(0,0-1,0)
HGB-11,6-g/dl-norma(11,2-15,4)
HCT-33,7-%-norma(36,0-46,0)
RBC-3,5-10*6/ML-norma(3,5-5,0)
MCV-97,7-fl-norma(78,0-102,0)
MCH-33,6-pg-norma(26,0-34,0)
MCHC-34,4-g/dl-norma(32,2-36,8)
RDW-SD-45,1-fl
RDW-CV-13,2-%-norma(11,0-14,0)
PLT-233,0-10*3/ml-norma(140,0-450,0)
PDW-10,7-fl-norma(9,0-17,0)
MPV-9,2-fl-norma(9,0-13,0)
P-LCR-19,2-%-norma(9,0-13,0)
PCT-0,2-%-norma(13,0-43,0)
CA 125-176,80.
Po ostatniej chemii wynosił trochę ponad 140.
RAdosław, jeśli możesz to proszę Cię o interpretacje.
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=842


Temat: Brzuszkowe 2009
Kurcze, jak Was czytam, to stwierdzam, że mam nie lada fuksa z moją ciążą. Ani razu mnie nie zemdliło, zero rzygania, zero zgagi itp... Trochę skurczów się w międzyczasie przypałętało tylko i lekarz mnie straszył cesarką, że niby ciąża wysokiego ryzyka... Ale po wszystkich przejściach z medykami ja już i w to nie wierzę. Co prawda mięśniaki mam realne, ale przeca na wyspach nawet tego się nie bada... Jestem tylko zła, że przez te wszystki perturbacje zrezygnowałam z rodzenia we Francji... A pewnie wszystko było by w porządku
Odebrałam dziś wyniki - wszystko super (hemo 11.8 ), tylko jakiś dziwny kosmos - płytki krwi P-LCR 39.4 (w %) a norma jest 6-24. No więc trochę dużo... Ale ani lekarz ani położna nie wiedzieli, co to jest Fajna ta służba zdrowia w Polsce... Ciekawe po co robić badania, skoro lekarz nie umie ich zinterpretować... Powiedział mi tylko, że to jest nieważne... Ważne jest to i to i to... Ehhhh... Dziś na szkole rodzenia się spytam, może tam bardziej kompetentne osoby są...
No i miałam też usg - mlody wisi głową w dół więc cesarka się oddala
Ciekawe czy kashmiri już rozpakowana?
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=3237


Temat: zawroty głowy, osłabienie, zaburzenia wzroku, ciśnienie
Mój S. ma 32 lata. Od tygodnia ma mocne zawroty głowy, nie może się wcale skoncentrować (szczególnie w pracy oczywiście), jest senny. Do tego duże ciśnienie: do 153/109, średnio utrzymuje się 140/100. Nawet jak ciśnienie spada wciąż ma zawroty głowy, tylko że lekkie. Mówi, że te zawroty to takie jakby na szybko wypił 2 piwa, i tak mu się w głowie kręci.

2 dni temu robił badania, oto one:

Hematologia
Morfologia z rozdz leukocytów
hematokryt 51,2% H
krwinki czerwone 5,87 T/I H
hemoglobina 17,5 g/dl H
krwinki białe 5,2 G/l

Płytki krwi
P-LCR 26,6 % H

rozmaz (pomiar automatyczny)
EO% 5,5% H
MONO% 9,8% H

biochemia
NA+ (sód w surowicy) 147mmol/l H
K+ (potas w surowicy) 5mmol/l H
LDL cholesterol 4mmol/l H
cholesterol 6,2 mmol/l H

[napisałam tylko te podwyższone]

Wyniki z moczy w normie.

20 marca idzie jeszcze na badanie dna oka, a jutro do kardiologa.

Nadmienię, że jest na mojej kuchni, tylko sporadycznie 2-4 razy miesięcznie je mięso. Staram się gotować zdrowo, oczywiście mam swoje słabe dni i podaję wtedy co mi wygodnie, ale to raczej nie często

Co robić? Na co zwrócić uwagę? Jakie badania zrobić? Czy ktoś z Was miał takie objawy? Co one mogą oznaczać? Jakie jedzenie, oprócz czosnku oczywiście, obniża ciśnienie?
Jestem trochę przerażona
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=5313


Temat: Badanie krwi
Witam, na wstępie chciałbym powiedzieć, ze od ok. miesiąca stosuje diete p-grzybiczą oraz brałem probiotyk+nystatyne, teraz zażywam greposept i codziennie wieczorem jem ząbek czosnku. Podejrzewam u siebie grzybice układu pokarmowego, ponieważ mam nalot na języku, na zebach - nie widoczny ale czuje, ostatnio wyskakuja mi czesciej tradziki, troszke bardziej jestem senny i mam wzdęcia. Dodam, że mam 14. Przed dieta nie odzywialem sie za dobrze jadlem duzo slodyczy i bardzo duzo pilem coli, oraz w przelomie grudzien-koniec stycznia mialem 2x zapalnei zatok i od wlasnie tego czasu mam slabsza odpornosc i czesto lapalo mi jakieś drobne "cholerstwa"

Strescilem swoj problem, bo moze miec to znaczenie i dziś wykonalem badani moczu i krwi, czeka mnie jeszcze rtg brzucha.

// wyniki moczu:
Przejrzystość - przejrzysty
kolor moczu - norm
Glukoza - neg
Bilirubina - neg
ketony - neg
pH - 6
ciężar własny - 1.025
białko - neg
Urobilinogen - norm
Leukocyty - neg
Erytrocyty - neg
Azotyny - neg
Osad moczu - .
Nabłonki płaskie - nieliczne
Leukocyty - 2-4
ASC - neg

// wyniki morfologii - 18 parametrów:
Leukocyty - 4,54 tys/ul
Erytrocyty - 5,22 mln/ul
Hemoglobina - 14,9 g/dl
Hematokryt - 43,0 %
MCV - 82,4 fl
MCH - 28,5 pg
MCHC - 34,7 g/dl
płytki krwi - 200
Neutrofilie% - 37,5 %
Limfocyty% - 47,8 %
Monocyty% - 10,6 %
Eozynofile% - 3,7 %
Bazofile% - 0,4 %
Neutrofile - 1,70 tys/ul
Limfocyty# - 2,17 tys/ul
Monocyty# - 0,48 tys/ul
Eozynofile# - 0,17 tys/ul
Bazofile# - 0,02 tys/ul
PDW - 15,6 fl
MPV - 12,0 fl
PCT - 0,24 %
P-LCR - 40,1 %
RDW-SD - 38,8 fL
RDW-CV - 13,0 %

Możecie to jakoś zinterpretować , tak se patrze i wygląda to okropnie
Umre prawda?:(
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=5353


Temat: Prowokacja glutenem
rodzinny był chory przyszedł do pracy ale nie wpuszczał ludzi do gabinetu z błachych powodów moj okazał sie bardzo blachy
A wiec Morfologia
Krwiki białe 3,60 4,5-11
krwinki czerwone 4,77 4,00-5,30
Hemaglobina 13,40 12,30-15,30
Hematokryt 0,40 0,35-0,45
MCH 28,10 26,00-32,00
MCHC 33,4 31,0-35,00
MCV 84,1 78,0-95,0
plytki krwi 287 125-400
% limfocyty45,7 20,0-45,0
%pozostalych WBC 12,2 3,0-12,0
%neurocytów 42,1 45,0-70,0
Liczba limfocytów 1,6 1-5
Liczba pozostałych WBC 0,5
Liczba neutrocytow 1,5 1,8-7,7
RDW-CV 13,8 11,5-14,5
PDW 15,4 9,0-17,0
P-LCR 42,2 13-43,0
Biochemia
Żelazo 94,00
Badanie ogólne moczu
Barwa żółty j.żółta/żółta/c.żółta
Przejrzystość lekko mętny zupełna
Ciezar włas. 1,025g/ml 1,015-1,025
pH 6,0 4,4-7,4
Leukocyty 25 <10
Azotyny ujemy ujemny
Białko ujemy <10
Glukoza w normie <15
Ciało kreatynowe ujemy <5
Urobilinogen w normie <1
Bilirubina ujemny <0,2
Erytrocyt 25 <5
Osad
Nabłonki płaskie 1 wpw <15
Leukocyty 5wpw 1-4
Erytrocyty wyługowane 3 wpw <0
Bakterie poj. wpw
Skł. mineralne szczawiany wapia poj. wpw
Inne fosforany wapnia
bezpostaciowe poj. wpw
Duzo tego
Dziekuje
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=3659


Temat: Proszę o interpretacje wyników
Jako ze podejrzewałem u siebie chlame i myco, miałem swego czasu robione badania i wyszły mi przeciwciała. Od tego czasu kilka razy zaliczyłęm szpital z najrózniejszymi objawami ( tachykadria, atypowe zapalenie płuc, podejrzenie przewlekłego zapalenia mieśnia sercowego) , brałem abx przez dwa miesiące. W listopadzie wyciałem migdałki. Od czasu zabiegu trochę się uspokoiło - przede wszystkim przestały mnie bolec stawy kolanowe- co uważam za bardzo duży sukces tego zabiegu, zniknęły też praktycznie stany podgorączkowe. Ale żeby nei było tak cudownie to niestety nadal mam cały czerwony przełyk. Chyba jakieś zapalenie, ciągły katar i chrząkam. Byłem u nowego larygnologa na kontroli- Pani doktor spojrzała w gardło i od razu zleciła dwa badania- bo z kart wypisowych nei wynika ze były kiedykolwiek robione.Odebrałem wyniki ale wizyte mam za 2,5 tygodnia. Proszę o interpretacje:

WBC 6,9 Norma 4-10
rbc 5,57 norma 4-5,60
HGB 16,1 Norma 13-17,60
HCT 47,7 Norma38-52
mcv 85,6 norma 77-93
mch 28,9 norma 27-32
mchc 33,8 norma 32-36
plt 272 norma 140-440
lymph% 27 norma 20-50
mdx% 9,5 norma 3-15
neut% 63,50 norma 45-75
rdw-cv 12,9 norma 11,5-14,5
pdw 10,6 norma 6,1-11
mpv 9,2 norma 8-10
p-lcr 19,8 norma 6-25

Rozmaz Krwi

Seg 58%
limf 41%
Eoz 1%

Poziom zelaza Fe wynik 84 ug/dl norma 37-158
Witamina b12 wynik 181,4 norma 208-963,5

Czy wyniki są ok? Bo z tego co widze to witamina B nie mieści siew normie. Co to może oznaczać.? Dodam jescze ze ciągle jestem zmeczonystrasznie wypadają mi włosy, zrobiły mi się ostatnio suche" placki" na kostkach, no i dalej boli mnei gardło- mimo ze migdałki dawno wyciete. Prosze o interpretacje wyników.
Źródło: forum.chlamydioza.pl/viewtopic.php?t=746